fbpx
Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Έχω ακούσει για συμβούλους που είναι και αξιολογητές και μπορούν να εγγυηθούν την έγκριση της αίτησης μου, ισχύει;

Το παρόν άρθρο είναι απόσπασμα από το βιβλίο “10+1 ερωτήσεις για το ΕΣΠΑ 2014-2020” του Γιώργου Ραλλάκη, που εκδώσαμε το 2014 και διανεμήθηκε δωρεάν σε πάνω από 5000 ηλεκτρονικά και 500 έντυπα αντίτυπα.

Και εγώ έχω ένα θείο που είναι πολύ δυνατός και μπορεί να δείρει τον σύμβουλο σου και να σε νικήσω… (Ζητώ συγγνώμη για το χλευασμό, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανάλογη σοβαρότητα….)

Μιλώντας για συμβούλους επιχειρήσεων που υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν, θα βρούμε και τους λεγόμενους συμβούλους αξιολογητές του Υπουργείου, οι οποίοι υπόσχονται ότι μπορούν να εγγυηθούν την έγκριση της αίτησης σας, να κάνουν και τους ελέγχους, να εξασφαλίσουν τεράστιες υπερτιμολογήσεις, και να σας εξασφαλίσουν και την προίκα της κόρης σας που παντρεύεται σε λίγο καιρό! (όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, αυτό το είπε ένας από αυτούς τους καλούς κυρίους σε κάποιο πελάτη μου…) Ας δούμε όμως τι είναι οι αξιολογητές του υπουργείου, και τι “δυνατότητες” έχουν να πραγματοποιήσουν όλα αυτά τα θεάρεστα που υπόσχονται.

Το εκάστοτε υπουργείο που αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει ένα πρόγραμμα επιδότησης, επειδή δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό για να κάνει την αξιολόγηση των αιτήσεων, φτιάχνει ένα μητρώο αξιολογητών, στο οποίο μπορεί να συμμετέχει όποιος έχει πτυχίο οικονομικών. Οι αξιολογητές αυτοί δεν επιλέγουν τις αιτήσεις που θα αξιολογήσουν, όπως το φαντάζεστε, αλλά τους ανατίθενται από το υπουργείο. Επίσης, οι αξιολογητές ελέγχονται για τον τρόπο που κάνουν τη δουλειά τους, ενώ στα ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια γίνονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Με άλλα λόγια, αν ο σούπερμαν (συγγνώμη ο σύμβουλος-αξιολογητής) καταφέρει να κάνει όλα αυτά τα οποία υποσχέθηκε, να περάσει την αίτηση σας, ενώ δεν πρέπει, να περάσει τις τεράστιες υπερτιμολογήσεις, που θα σας εξασφαλίσουν την προίκα της κόρης σας, εγώ έχω μια ερώτηση που θα πρέπει να μας απαντήσει: “Όταν θα έρθει ο έλεγχος από την κεντρική υπηρεσία, το υπουργείο ή ακόμη και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει κάθε δικαίωμα να κάνει εντός τριών ετών από την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου, και ανακαλύψουν όλα αυτά που δεν έπρεπε να γίνουν, ποιος θα πάει φυλακή; Ποιος θα επιστρέψει την επιδότηση (έντοκα); Ποιος θα αποκλειστεί εφ’ όρου ζωής από τη συμμετοχή του σε παρόμοια προγράμματα; Ποιος θα δικαστεί για απάτη, και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος; Αν συνεχίζετε να αναρωτιέστε η απάντηση είναι εσείς και μόνο εσείς. Ο καλός σύμβουλος-αξιολογητής το μόνο που μπορεί να πάθει είναι να τον βγάλουνε από το μητρώο αξιολογητών…. Οπότε, όπως και όλες τις φορές που κάποιος μας υπόσχεται κάτι το οποίο φαίνεται να είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, να θυμάστε ότι μάλλον δεν είναι αληθινό. Και αν τα παραπάνω δεν σας έπεισαν, θα σας πω αυτό που λέμε κάθε φορά που κάποιος έρχεται και μας ζητάει κάτι παρόμοιο. Γνωρίζω όλα τα προγράμματα που βγαίνουν και θα βγουν, είμαι στην αγορά πάνω από δέκα χρόνια και γνωρίζω αρκετούς από τους  προμηθευτές, έχω και εγώ ιδέες για επιχειρήσεις (είναι και μέρος της δουλειάς μου άλλωστε), αν γινότανε να φτιάξω επιχείρηση με επιδότηση, χωρίς να βάλω εγώ χρήματα, και να μου έμεναν κιόλας στην άκρη κάποια, μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί δεν θα το έκανα;

Το παρόν άρθρο είναι απόσπασμα από το βιβλίο “10+1 ερωτήσεις για το ΕΣΠΑ 2014-2020” του Γιώργου Ραλλάκη, που εκδώσαμε το 2014 και διανεμήθηκε δωρεάν σε πάνω από 5000 ηλεκτρονικά και 500 έντυπα αντίτυπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.