fbpx
Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Έχω ακούσει για συμβούλους που εξαφανίζονται, τι είναι αυτό;

Το παρόν άρθρο είναι απόσπασμα από το βιβλίο “10+1 ερωτήσεις για το ΕΣΠΑ 2014-2020” του Γιώργου Ραλλάκη, που εκδώσαμε το 2014 και διανεμήθηκε δωρεάν σε πάνω από 5000 ηλεκτρονικά και 500 έντυπα αντίτυπα.

Σε περιόδους όπου για πολύ καιρό δεν υπήρχαν προγράμματα, παρατηρούμε πολλές εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων (κυρίως αυτές που έχουν ως μόνη ενασχόληση τους τα προγράμματα) να κλείνουν, και όταν αρχίζουν τα προγράμματα να δημιουργούνται νέες.

Πως μπορεί αυτό να σας επηρεάσει; Είπαμε και παραπάνω ότι το σημαντικότερο κομμάτι της υπηρεσίας του συμβούλου σχετικά με τα προγράμματα, δεν είναι η κατάρτιση του επιχειρηματικού σχεδίου, αλλά η υποστήριξη που προσφέρει κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του.

Τι γίνεται αν χρειάζεστε να καταθέσετε αίτημα ελέγχου και ο σύμβουλος σας έχει κλείσει; Τι γίνεται αν έχετε επιλεχθεί για δειγματοληπτικό έλεγχο και έχει κλείσει ο σύμβουλος σας;

Αυτό που γίνεται είναι ότι θα πρέπει να βρείτε κάποιον άλλο σύμβουλο για να σας υποστηρίξει στις διαδικασίες αυτές ή να αφιερώσετε εσείς χρόνο για να τα φέρετε σε πέρας. Η δεύτερη λύση απαιτεί αρκετό από το χρόνο σας, χρόνο που θα μπορούσατε να αφιερώσετε για να “τρέξετε” την επιχείρηση σας.

Για να βρείτε κάποιον άλλο σύμβουλο για να σας υποστηρίξει θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τα παρακάτω:

• Θα πρέπει να εμπιστευτείτε τον νέο σύμβουλο, ενώ έχετε αντιμετωπίσει ήδη πρόβλημα με τον προηγούμενο. Η εμπειρία μας λέει ότι αυτό δεν είναι πολύ εύκολο, και για το λόγο αυτό οι περισσότεροι σύμβουλοι θα είναι επιφυλακτικοί να σας αναλάβουν.

• Το project σας θα έχει σίγουρα πολύ στενό deadline. Τις περισσότερες φορές όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο επιχειρηματίας καταφεύγει στο να ζητήσει βοήθεια από κάποιον άλλο σύμβουλο την τελευταία στιγμή, αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που οι περισσότεροι σύμβουλοι θα αποφύγουν να σας αναλάβουν.

• Οι περισσότεροι επιχειρηματίες “απαιτούν” από τον νέο σύμβουλο να αναλάβει τη δουλειά με καθόλου ή πολύ λίγα χρήματα, γιατί ήδη έχουν πληρώσει τον παλιό σύμβουλο. Αν και καταλαβαίνω τη λογική, δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό.

Η δική μας τακτική όσον αφορά τέτοιες καταστάσεις είναι να αναλαμβάνουμε υποθέσεις μόνο με την πλήρη αμοιβή για ένα πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης και της αμοιβής για την κατάρτιση του φακέλου συμμετοχής. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι ότι, για να φτάσουμε να μας ζητήσουν να αναλάβουμε μια τέτοια υπόθεση συνήθως έχουμε μια εβδομάδα μόνο για να ενημερωθούμε για το τι έχει γίνει, τι πρόβλημα έχει προκύψει, τι λάθη έχουν γίνει, να βρούμε τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε, να τις κάνουμε και να φτιάξουμε το απαραίτητο αίτημα ελέγχου. Αν ο χρόνος αυτός σας φαίνεται αρκετός, να σας πούμε ότι σε φυσιολογικές συνθήκες χρειαζόμαστε περίπου ένα με ενάμιση μήνα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να επιλέξετε από την αρχή κάποιον σύμβουλο για τον οποίο να είστε όσο το δυνατόν πιο σίγουροι ότι θα είναι δίπλα σας μέχρι το τέλος του προγράμματος. Για το λόγο αυτό επιλέγουμε συμβούλους με παρουσία χρόνων στην αγορά, ενώ για εμένα ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι ο σύμβουλος μας να μην είναι πολύ φθηνός, γιατί σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσει να επιβιώσει στην αγορά και να κλείσει.

Το παρόν άρθρο είναι απόσπασμα από το βιβλίο “10+1 ερωτήσεις για το ΕΣΠΑ 2014-2020” του Γιώργου Ραλλάκη, που εκδώσαμε το 2014 και διανεμήθηκε δωρεάν σε πάνω από 5000 ηλεκτρονικά και 500 έντυπα αντίτυπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.