fbpx
Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γιατί μου ζητάει ο σύμβουλος να πληρώσω για την κατάρτιση του φακέλου, που μπορεί και να μην εγκριθεί, δεν θα έπρεπε να πάρει ένα ρίσκο και αυτός και να πληρωθεί όταν και αν βγει η έγκριση;

Το παρόν άρθρο είναι απόσπασμα από το βιβλίο “10+1 ερωτήσεις για το ΕΣΠΑ 2014-2020” του Γιώργου Ραλλάκη, που εκδώσαμε το 2014 και διανεμήθηκε δωρεάν σε πάνω από 5000 ηλεκτρονικά και 500 έντυπα αντίτυπα.

Ακόμη ένα από τα επιχειρήματα που ακούμε συνεχώς από δυνητικούς επιχειρηματίες: “Η ιδέα μου είναι πολύ καλή, άρα θα εγκριθεί σίγουρα, αρκεί να κάνεις εσύ (ο σύμβουλος) καλά τη δουλειά σου. Γιατί λοιπόν δεν παίρνεις εσύ το ρίσκο και να πληρωθείς όταν θα πάρουμε την έγκριση;”

Ας δούμε τι προσπαθεί να επιτύχει ο εν λόγω “επιχειρηματίας”. Το πρώτο που καταλαβαίνουμε είναι ότι η “πολύ καλή ιδέα” του, δεν είναι τόσο καλή ώστε να “ρισκάρει” το ποσό της αμοιβής σου. Το επόμενο που βλέπουμε είναι ότι ακόμη και αν είναι καλή η ιδέα, δεν εμπιστεύεται τον σύμβουλο που επέλεξε για να συνεργαστεί, άρα ο εν λόγω επιχειρηματίας δεν έχει και πολύ καλό κριτήριο στις αποφάσεις του, άρα η ιδέα είναι μάλλον καταδικασμένη. Τέλος, ο επιχειρηματίας είναι πρόθυμος να επιλέξει κάποιον σύμβουλο μόνο για την αμοιβή του και όχι για το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του. Δεν θα σπαταλήσω το χρόνο σας για να σας “δείξω” γιατί είναι λάθος όλες αυτές οι επιλογές, θα αρκεστώ να σας αναλύσω για πιο λόγο χρεώνουμε αμοιβή για τις υπηρεσίες μας, και μάλιστα είμαστε περήφανοι ότι είμαστε από τις ακριβές εταιρείες στον κλάδο μας.

Για να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας έχουμε την παρακάτω επιλογή, μπορούμε να προσλάβουμε ανθρώπους χωρίς εμπειρία, ή ακόμη και φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, ή να διατηρήσουμε μια ομάδα επιστημονικών στελεχών, με εμπειρία σε παρόμοια έργα, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Εμείς επιλέγουμε το δεύτερο, αυτό όμως έχει κόστος για εμάς, το οποίο βέβαια το πληρώνουν οι πελάτες μας.

Μπορούμε να επιλέξουμε να αναλάβουμε εκατοντάδες αιτήσεις, αφιερώνοντας λίγο χρόνο στην κάθε μία, ή να επιλέξουμε να αναλάβουμε συγκεκριμένο αριθμό αιτήσεων, που είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να καλύψουμε με ποιοτικές υπηρεσίες. Αυτό και πάλι σημαίνει ότι το κόστος λειτουργίας μας θα πρέπει να επιμεριστεί σε λιγότερους πελάτες, άρα η τιμή μας να είναι υψηλότερη από αυτή πολλών “ανταγωνιστών” μας. Μπορούμε να “αναλάβουμε το ρίσκο της κατάθεσης πολλών αιτήσεων χωρίς αμοιβή” και να πληρωθούμε μόνο αν εγκριθεί η αίτηση σας, με ένα ποσοστό στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό, όμως δεν πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο να πάρουμε το 20% ή ακόμη και το 15% του προϋπολογισμού σας, για μια δουλειά που θα έπρεπε να την πληρώσετε πολύ λιγότερο. Η καλύτερη συμβουλή που έχουμε να σας δώσουμε όσον αφορά τη συνεργασία σας με ένα σύμβουλο επιχειρήσεων για προγράμματα επιδότησης είναι η παρακάτω: “Ψάξτε για ένα σύμβουλο που σας καταλαβαίνει, που μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες που ζητάτε, και που είναι ξεκάθαρος ως προς το τι ζητάει αυτός.”

Το παρόν άρθρο είναι απόσπασμα από το βιβλίο “10+1 ερωτήσεις για το ΕΣΠΑ 2014-2020” του Γιώργου Ραλλάκη, που εκδώσαμε το 2014 και διανεμήθηκε δωρεάν σε πάνω από 5000 ηλεκτρονικά και 500 έντυπα αντίτυπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.