Το παρόν άρθρο είναι απόσπασμα από το βιβλίο “10+1 ερωτήσεις για το ΕΣΠΑ 2014-2020” του Γιώργου Ραλλάκη, που εκδώσαμε το 2014 και διανεμήθηκε δωρεάν σε πάνω από 5000 ηλεκτρονικά και 500 έντυπα αντίτυπα.
Αυτό δεν ίσχυε μέχρι πριν από λίγο καιρό. Για να πάρει κάποιος χρήματα από ένα πρόγραμμα έπρεπε να πραγματοποιήσει ένα ποσοστό των δαπανών, (συνήθως το 50%), να κοπούν τα τιμολόγια, να πληρωθούν μέσω τραπεζικών λογαριασμών (για να αποδεικνύεται ότι δεν είναι εικονικά), και στη συνέχεια να κάνει αίτημα ελέγχου στον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης για να πιστοποιήσει τις δαπάνες, ώστε να πάρει την επιδότηση που αναλογούσε στις δαπάνες αυτές.

Όλα τα προγράμματα είχαν την επιλογή να ζητήσει κανείς προκαταβολή της επιδότησης (συνήθως το 40% της επιδότησης), όμως για να πάρει τα χρήματα θα έπρεπε να καταθέσει στο πρόγραμμα ισόποση τραπεζική εγγυητική επιστολή. Αυτό έκανε πρακτικά αδύνατη την είσπραξη της προκαταβολής για μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων, ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για προγράμματα που επιδοτούσαν ανέργους για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
Ο υφυπουργός Οικονομίας, υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ κύριος Χαρίτσης, έκανε δηλώσεις σε οικονομική εφημερίδα στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016 ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 όλοι οι δικαιούχοι θα μπορούν να πάρουν προκαταβολή της επιδότησης που θα δικαιούνται, χωρίς την απαίτηση κατάθεσης τραπεζικής εγγυητικής επιστολής.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δικαιούχοι των προγραμμάτων επιδότησης θα χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν μικρότερα ποσά από τα δικά τους χρήματα για την υλοποίηση των εγκεκριμένων επιχειρηματικών τους σχεδίων.
Η παραπάνω αλλαγή, αν και είναι ιδιαίτερα θετική και διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις που θέλουν να πραγματοποιήσουν ένα επενδυτικό σχέδιο, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να διαθέτετε και εσείς ένα μέρος του προϋπολογισμού, ώστε να μπορέσετε να ολοκληρώσετε την επένδυση σας.
Ιδιαίτερα στα προγράμματα όπου το ποσοστό της επιδότησης ΔΕΝ είναι 100% (όπως τα περισσότερα από τα προγράμματα) είναι απαραίτητο να διαθέτετε ένα αρκετά μεγάλο μέρος τους προϋπολογισμού σας ώστε να μπορέσετε ολοκληρώσετε χωρίς πρόβλημα το επιχειρηματικό σας σχέδιο.
Σίγουρα, όταν μιλάμε για νέες επιχειρήσεις, και προγράμματα που επιδοτούν τη λειτουργία τους σε ποσοστό 100% για τα πρώτα δύο χρόνια, η εν λόγω αλλαγή, σημαίνει ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στα προγράμματα αυτά μεγαλύτερου αριθμού ατόμων από ότι στο παρελθόν, όμως αυτό σημαίνει ότι η κάθε αίτηση θα αντιμετωπίζει πλέον ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Καλό θα είναι, όταν ξεκινάμε την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου να έχουμε εξασφαλισμένο ένα “καλό” κομμάτι της απαραίτητης χρηματοδότησης, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε το σχέδιο μας, ανεξάρτητα από τυχόν καθυστερήσεις του προγράμματος επιδότησης.
Το παρόν άρθρο είναι απόσπασμα από το βιβλίο “10+1 ερωτήσεις για το ΕΣΠΑ 2014-2020” του Γιώργου Ραλλάκη, που εκδώσαμε το 2014 και διανεμήθηκε δωρεάν σε πάνω από 5000 ηλεκτρονικά και 500 έντυπα αντίτυπα.